![]() |
#1 |
Коллега
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Участник форума Регистрация: 19.05.2023
Поблагодарил(а): 0 Поблагодарили 1 раз в 1 сообщении Вы сказали Фуу: 0 Вам сказали Фуу 0 раз в 0 сообщениях |
![]() Очищення води методом зворотного осмосу стає дедалі популярнішим як у побуті, так і в промисловості. Проте далеко не всі замислюються, що для встановлення та експлуатації таких систем існують чітко визначені вимоги, регламентовані державними стандартами – ДСТУ та ДБН. Ці нормативи створені не просто для формальності – вони гарантують безпечність, ефективність і довговічність роботи обладнання, а також захист здоров’я споживачів.
У моїй практиці довелося кілька разів стикатися з випадками, коли монтаж системи зворотного осмосу виконувався без урахування будівельних норм, що призводило до протікань або некоректної роботи фільтра. Саме тому вивчення положень ДБН (державних будівельних норм) є важливим етапом перед будь-якими роботами, пов’язаними з водопідготовкою. Наприклад, у нормативних документах зазначено, якими мають бути вимоги до підведення води, тиску, герметизації з'єднань, відведення дренажної води та навіть розміщення самої системи в приміщенні. Щодо ДСТУ (державних стандартів України), то вони здебільшого регламентують технічні характеристики обладнання, якості мембран, рівень очищення води, допустимий рівень мінералізації після фільтрації тощо: https://dbn.co.ua/publ/najkrashhij_f...di/28-1-0-1427. Для мене, як користувача, важливо знати, що сертифіковане обладнання, виготовлене за стандартами ДСТУ, забезпечує не лише якісну очистку, а й безпечне використання впродовж тривалого періоду. Також варто враховувати, що ці нормативи постійно оновлюються. Виробники та постачальники систем зворотного осмосу мають слідкувати за змінами в регламентах, адже невідповідність устаткування чинним вимогам може призвести до штрафів або навіть заборони на використання. Особисто я звертаю увагу на наявність сертифікатів відповідності при покупці будь-якого фільтра чи комплектуючих. Таким чином, розуміння ролі та сутності ДСТУ і ДБН у сфері очищення води є необхідним не лише для спеціалістів, а й для звичайних споживачів, які прагнуть встановити систему зворотного осмосу в себе вдома. Це не просто формальність – це запорука якості та безпеки. |
![]() |
![]() |
Реклама на форуме | |
|