|
|
#1 |
|
Коллега
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Участник форума Регистрация: 29.01.2021
Поблагодарил(а): 0 Поблагодарили 1 раз в 1 сообщении Вы сказали Фуу: 0 Вам сказали Фуу 1 раз в 1 сообщениях |
Знаєте, як це буває: сидите ви за своїм старим ПК, а він уже не тягне нові ігри чи програми, і думаєте – може, продати? Але ж скільки коштує старий комп’ютер? Не хочеться віддати за копійки те, що колись обійшлося в круглу суму. Я от недавно сам міркував над цим, коли вирішив оновити свій десктоп. Давайте розберемося, від чого залежить ціна б/у комп’ютера чи комплектуючих, і як зробити, щоб вигідно продати.
Спочатку про головне – фактори ціноутворення ПК б/у. Не думайте, що все зводиться до віку. Ні, тут купа нюансів. Наприклад, стан корпусу і блоку живлення грає велику роль. Якщо корпус подряпаний, як після бійки з котом, а блок живлення шумить, наче трактор, то покупець одразу скине ціну. Я бачив, як один чувак продавав свій системник – все всередині супер, але зовні виглядав, ніби з гаража витягли. В результаті віддали за півціни. Далі – конфігурація. Це серце машини: процесор, оперативка, відеокарта. Якщо у вас потужний Intel Core i7 чи AMD Ryzen останнього покоління, то ціна буде вищою, ніж за якийсь старенький Pentium. А популярність відеокарти серед геймерів – це взагалі золоте дно. От візьміть NVIDIA GeForce RTX серії – геймери за ними полюють, бо для ігор типу Cyberpunk чи Fortnite – саме те. Якщо ваша карта ще актуальна, то можна сміло просити більше. А от якщо це якась стара GTX, то ціна комплектуючих впаде, бо ніхто не хоче морочитися з оновленнями. Бренд теж важить. Брендова материнська плата від ASUS чи MSI додає балів, бо люди знають, що це надійніше, ніж ноунейм з Китаю. Термін служби жорсткого диска – ще один пункт. Якщо HDD вже на останньому подиху, з помилками чи повільний, як черепаха, то покупець одразу запитає: "А скільки він ще протягне?" Краще перевірити заздалегідь, бо дефекти типу битих секторів з’їдять половину вартості. Ну і дефекти взагалі – це головний вбивця ціни. Якщо екран мерехтить, клавіатура залипає чи вентилятор реве, наче літак, то ніхто не дасть нормальних грошей. Я пам’ятаю, як мій друг намагався продати ноут з тріщиною на кришці – мусив скинути 500 грн, бо "а раптом всередині теж щось не так". А тепер про те, як підвищити вартість, щоб продавати комп’ютер вигідно. Не треба бути майстром, але кілька простих кроків – і вуаля, плюс 20-30% до ціни. По-перше, почистіть від пилу. Відкрийте корпус, візьміть балончик зі стисненим повітрям – і вперед. Пил накопичується роками, вентилятори забиваються, і комп гріється. Чистенький виглядає як новий, покупець подумає: "О, доглянутий!" Друге – видаліть накопичені дані. Ніхто не хоче чужі фото чи паролі. Скиньте все до заводських налаштувань, почистіть реєстр. Це не тільки безпечно, але й робить ПК швидшим на очах. Третє – замініть накопичувач. Якщо у вас старий HDD, поставте SSD. Це дешево, десь 500-1000 грн, але швидкість виросте в рази. Я так робив зі своїм – і ціна зросла на 1500 грн одразу. Покупці люблять, коли все літає. І обов’язково – тестування комплектуючих перед продажем. Запустіть програми типу CPU-Z чи FurMark, перевірте, чи все стабільно. Покажіть скріншоти – це як доказ, що не лажа. Якщо хочете швидко і без мороки, то є компанії, які викуповують гаджети і техніку. От, наприклад, Test-Master https://samodelkin.com.ua/ua/g580969...mplektuyuschie – вони оцінюють чесно, без зайвих питань, і гроші одразу. Я чув від знайомих, що там все прозоро, не намагаються збити ціну на рівному місці. Загалом, оцінка б/у комп’ютера – це не лотерея, якщо підійти з головою. Подивіться на сайти типу OLX чи Hotline, порівняйте схожі моделі, і вперед. Головне – не поспішайте, бо хороший ПК знайде свого покупця. Удачі з продажем! |
|
|
|
| Реклама на форуме | |
|
|
|
![]() |
| Здесь присутствуют: 2 (пользователей - 1 , гостей - 1) | |
| Alexesey |
| Опции темы | |
|